Materialguide - Det är innehållet som räknas

Att köpa säng är inte lätt och det ska det kanske heller inte vara eftersom sängen är så viktigt för din kropp och din chans till vila, återhämtning och god sömn. Det är många val att ta ställning till och det är dessutom många ord som kan skapa extra grubbel. Här sammanfattar vi några av de ord du kan behöva känna till när du ska göra ditt sängköp.

Har du ändå funderingar så är du mer än välkommen att fråga oss i chatten, via e-post eller telefon. Eller kom till närmaste butik och snacka säng med oss!

 


Fjädrar och tråd i din KungSängen-säng

Fjädring & tråd

Alla våra resårer tillverkas av noga utvald tråd som formats till en fjäder. Vi ställer höga krav på trådens rundhet och tjocklek – allt för att den ska hålla i många år framöver. Vi använder oss av värmebehandlade fjädrar som härdats vid rätt stigning och rätt antal varv. Dessa förspänns, med hög precision, till en förutbestämd höjd för att sedan användas i våra olika resårkombinationer.

Vad är pocketresår i din KungSängen-säng

Pocketresår

En fjäder som är placerad inuti en mjuk påse som i sin tur sitter ihop med påsen bredvid, på detta sätt påverkas inte fjädrarna av varandra. Pocketresårer placeras med fördel närmast kroppen för att ge följsamhet och tryckavlastning. Alla våra sängar har pocketresår, som erbjuds i olika zonindelningar, för att du ska få maximal komfort i din säng, oavsett vilken modell du väljer.

Vad är bonellresår i din KungSängen-säng

Bonellresår

Tätt sittande fjädrar som är förankrade i varandra, tack vare detta fördelar sig trycket över hela resårpaketet. Bonellresårer ger därför en stadig grund och används med fördel närmast träribborna i sängramen för att ge stötdämpning och därmed ökad hållbarhet.

Vad är polyeter i din KungSängen-säng

Polyeter

Polyeterskum finns i olika kvaliteter och de vi använder är noga utvalda för att komplettera våra sängar på bästa sätt. De är speciellt framtagna för att hålla länge och ge ett bra ergonomiskt stöd. All vår polyeterskum är Öko-tex certifierat. Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön..

Vad är resårmadrass i din KungSängen-säng

Resårmadrass

Det är resårmadrassen som gör om din säng är mjuk eller hård, det som kallas komfortnivå eller fasthet. Hos KungSängen kan du också välja en madrass med extra tryckavlastning för axlarna eller om du vill ha en vändbar madrass med zonindelningar. Vi har tagit fram flera komfortalternativ utifrån olika kroppstyper och sovstilar.

Resårmadrassen består av ett resårpaket som ligger inuti en behållare av skumgummi och klätt med ett tygöverdrag. Denna typ av madrass ger hög stabilitet tack vare förstärkta kanter. Madrassen är vändbar och har en mjuk och en fast sida, vilket ger flexibilitet och hållbarhet.

Svenskt trä i din KungSängen-säng

Trä

Vi använder oss av långsamt växande furu eller gran från certifierad skog med uthålligt skogsbruk. KungSängen har högt ställda krav på kvistens storlek och position, dessutom är tjockleken på ramen optimerad för att få rätt balans mellan svikt och hållfasthet. Detta ger våra sängar dess långa garantier.

Allt vårt virke är av obehandlad gran från Norrland.

Vad är Talalaylatex i din KungSängen-säng

Vita Talalay®-latex i 100% naturmaterial

Vår Vita Talalay®-latex är ett 100% naturmaterial som tillverkas av saften tagen från gummiträd, helt utan konstgjorda tillsatser eller kemikalier. Vår unika Vita Talalay®latex är framtagen på en hållbar odling av gummiträd och produceras enbart med förnybar energi där all el tas via 100% grön vindkraft. Klassad som klimatsmart då framställningen av den tar upp mer koldioxid från luften än den producerar.

Det är en ren naturlatex med en unik och öppen cellstruktur tack vare att luft tillförs i processen, vilket ger ett skum som andas och leder bort både fukt och värme. Den ventilerande förmågan bidrar till en allergivänlig och därmed hälsosam sovmiljö. Materialet ger dessutom upp till 70% mindre kvalster jämfört med andra material. Vita Talalay® är också helt unikt genom att vara mjukt men ändå stödjande.

Miljö och certifiering för vår Vita Talalay®-latex

  • Öko-Tex® Standard 100 klass 1 - Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Klass 1 innebär godkännande även för barn under 3 år.
  • Guld certifikat i Cradle-to-Cradle – Global märkning med mycket stränga krav.
  • ECO Institute - Ledande leverantörer av produkter, utsläppstester och kvalitetssäkring i världen.
  • Water Stewardship – Vidtar åtgärder för att säkerställa att vattenanvändningen har minimal miljömässig och social inverkan

Vad innebär fiber

Fiber

Lättskött polyestermaterial som tål att tvättas ofta, torkar snabbt och är allergivänligt. Till kuddar används bollfiber som ger ett mjukt stöd som är lätt att fluffa upp. Till täcken används hålfiber som ger en mjuk och luftig känsla. Våra kuddar och täcken med fiberfyllning  är Öko-texcertifierade. Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön.

Produkter med Fiberdun och microfiber från KungSängen

Microfiber - Fiberdun

Microfibern är gjord av polyester precis som vanlig fiber, men av en mycket tunnare och finare fiber. Eftersom den ger en underbar dunlik känsla brukar den även kallas ”fiberdun”. Microfiber används i några av våra täcken och kuddar. Våra kuddar och täcken i microfiber är Öko-texcertifierade. Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön

Dun

Certifierat och kvalitetssäkrat dun från KungSängen

Allt vårt dun är europeiskt och kommer ifrån Norsk Dun som bland annat kan stoltsera med flera viktiga certifikat. Det innebär att du alltid kan lita på att det är miljövänligt framställt med hänsyn till hållbarhet och inte minst till djurens välmående. Vi kan garantera att ingen tvångsmatning och inget plock av levande fåglar förekommer i våra dunprodukter utan kommer endast från slaktade fåglar till matindustrin.

Certifiering för våra dunprodukter

  • Öko-Tex® Standard 100 klass 1 - Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Klass 1 innebär godkännande även för barn under 3 år.
  • Downpass - Spårningssystem för dunets ursprung, ursprungsland, producent och slaktare. Kontroll och krav på djurhållningen.
  • Nomite - Märkning innebär att det rekommenderas speciellt för dammallergiker.
  • Downafresh® - Uppfyller hygien och renlighetskrav i den europeiska standarden EN 12935.
  • Astma Allergy Nordic®: Artiklarna testats enligt standardkriterier och bekräftas som allergivänliga.
  • Öko-Tex® Standard 100 klass 1 - Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Klass 1 innebär godkännande även för barn under 3 år.

Sängtyger till din säng från KungSängen

Sängtyger

Vi väljer tyger med omsorg och kontrollerar bland annat slitstyrka, ljusäkthet och pillingvärden för att de ska hålla länge. Pilling är ett test som utförs för att se hur nopprigt tyget blir över tid. Alla våra sängtyger är Öko-tex certifierade. Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön.

Till våra bäddmadrasser och på liggytan av våra sängar använder vi ett mjukt, luftigt och följsamt stretchtyg. Detta gör att kontakten med madrassens resårer ökar och sängen därmed blir mer följsam.

Med våra premiumsängar får du ett extra slitstarkt tyg i 60% återvunnet material, som dessutom har mindre miljöpåverkan (42% mindre energi, 52% mindre vatten och 46% mindre koldioxid) än vanlig textiltillverkning. Till våra lyxsängar får du två högkvalitativa tygalternativ: ett tidlöst bomulls- och linnetyg i 89% naturmaterial och ett rustikt och livfullt tyg med fårull. Läs mer om våra premium- och lyxtyger här.

Vad innebär bambu i din produkt från KungSängen

Bambu

Naturligt och allergivänligt material som tillverkas av cellulosan från snabbväxande bambu. Bäddtextiler med Bambu ger en otroligt sval, lyxig och silkeslen känsla och absorberar fukt 3–4 gånger bättre än bomull. De håller sig även fräscha längre tack vare bambuns naturligt antibakteriella egenskaper. Vi använder bambu i vissa av våra påslakanset och formsydda lakan.

Alla våra sängkläder i bambu är Öko-tex certifierade. Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön.

Vad innebär bambu i din produkt från KungSängen

Bomull

Alla våra påslakanset och lakan i bomull är certifierade med Öko-tex Standard 100 och följer Reach kemikalielag. Öko-Tex certifieringen garanterar att produkten är testad och fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Reach-förordningen handlar om registrering, utvärdering, tillstånd och begränsningar av kemiska ämnen. Listan på kemikalier och vilka nivåer som är godkända är ett levande dokument som ständigt uppdateras.

Alla KungSängens leverantörer följer EU:s kemikalielagstiftning REACH.

Påslakan i satin från KungSängen

Satin

Finkammad bomull som ger en len och sval känsla med mjuk och sidenmatt lyster. Lystern kommer fram genom den teknik som används när tyget vävs. Detta ger en väv med en mjukare, slätare känsla och ett fint fall. Tyget känns svalt och behagligt mot huden och är både följsamt och lättskött. Våra sängkläder i satin är Öko-tex certifierade. Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsa och miljö.

Vad är percale i din produkt från KungSängen

Percale

Bomull som är vävd med extremt tunn och fin tråd vilket ger en mjuk och följsam känsla. Percale har en tätvävd konstruktion som gör den mer slitstark än andra material. Eftersom trådarna är så tunna och väven är så tät blir ytan väldigt slät och därmed mjuk och behaglig mot kroppen. Percale används i flera av våra påslakanset samt våra kuddskydd. Våra sängkläder i percale är Öko-tex certifierade. Certifieringen betyder att produkten är fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön.