Att välja fasthet på sängen

Har du hört att en hård madrass är det enda alternativet för någon med ryggont? Det är bara en myt! Såväl mjuka som hårda sängar kan ge hög komfort och samtidigt bidra med optimalt stöd för kroppen. Vilken fasthetsgrad som du ska välja beror på din kroppsform, sovposition och såklart dina personliga preferenser. Vi på KungSängen guidar dig till rätt val, och hjälper dig att hitta en bra säng för ryggen.

Sovpositionen påverkar om du ska välja en fast eller mjuk säng

Fastheten på en säng handlar om hur hård eller mjuk madrassen är, och din sovposition spelar en betydande roll när du står i valet och kvalet mellan olika fasthetsgrader. Oavsett om du brukar sova på sidan, magen eller ryggen är det A och O att ryggen håller sig i en neutral position. Svanken behöver med andra ord få fullgott stöd samtidigt som ryggraden måste bibehålla sin naturliga kurva.

 


Sover du på mage

Brukar du sova på mage?

Om du brukar sova på mage ska du inte välja en alltför mjuk säng. Med denna sovposition är det nämligen viktigt att få tillräckligt med stöd så att ryggen inte svankar under natten och orsakar värk. För dig som brukar sova på mage rekommenderar vi istället ett fast eller extra fast alternativ.

Säng för ryggsovare

Brukar du sova på rygg?

Om du oftast sover på rygg ska sängen varken vara för mjuk eller hård. Du behöver hitta en perfekt balanserad madrass som dels ger stöd åt svanken men också tillåter stussen att sjunka ner ordentligt. Beroende på din kroppsform och vikt bör du därför välja ett mediumfast eller fast alternativ.

Säng för sidosovare

Brukar du sova på sidan?

Om du brukar sova på sidan kan en alltför mjuk säng göra att höften sjunker för långt ner i madrassen. Detta gör att kroppen hamnar i en ostbågsliknande sovposition som påverkar ryggraden negativt. Sängen ska inte heller vara för fast eftersom det då finns risk att höften och axeln inte sjunker ner tillräckligt mycket. För sidosovaren rekommenderar vi därför en mediumfast eller fast säng!

 

Även kroppsformen spelar roll i valet av säng

Din kroppsform har precis som din sovposition stor betydelse när det kommer till att välja fasthetsgrad. Ju mer du väger desto mer motstånd behöver fjädern ge för att skapa optimal komfort och avlastning. Beroende på hur lång du är så sprids dock kroppsvikten ut på olika sätt, vilket också påverkar valet av fasthetsgrad. En kort person som väger lite behöver till exempel en mjukare säng än den som är kort och tung. Behovet kan även variera hos tyngre personer – om du är kort och tung behövs normalt sett en fast säng, men om du är både lång och tung kan du behöva en mjuk eller mediumfast säng.

 

Symtom på att du har en för mjuk säng

Får du ont i ryggen av sängen? Det kan bero på madrassen är för mjuk, vilket ger symtom som är ganska lätta att känna igen. Det största problemet med en alltför mjuk säng är att din kropp inte får tillräckligt mycket stöd till följd av att du sjunker ner alldeles för långt i madrassen. Smärta, stelhet och ömhet i ländryggen är då vanligt, och dessa symtom brukar uppkomma fort efter du börjat sova i den nya sängen.

Symtom på att du har en för hård säng

Du ska sova i din säng, inte på den! Ett klassiskt tecken på att sängen är för hård är om man får ont i höften när man sover på sidan. Det beror på att höften inte sjunker ner tillräckligt mycket, och att kroppen därför inte får det stöd den behöver. Även en ömmande nacke och svank kan bero på att sängen är för hård. Om du har dessa besvär rekommenderar vi att du satsar på en mediumfast säng.

 

Vi hjälper dig att hitta den bästa sängen för ryggen

Vi har såväl extra mjuka som mjuka sängar samt medelfasta och extra fasta alternativ för att garanterat kunna erbjuda en lämplig säng för alla behov. Genom valet av bäddmadrass kan du även anpassa fastheten ytterligare! Tack vare vår trygghetsgaranti som löper över 180 dagar kan du dessutom testa din säng i lugn och ro, och sedan byta fasthet om det skulle behövas.

Kika gärna i våra övriga guider för att få tips på vilken säng som blir bäst för dig. Här kan du även få hjälp att välja både säng, bäddmadrass, täcke, kudde och zonindelning.

 


 

Våra guider hjälper dig att hitta rätt säng

 

Hitta din säng

Hitta din säng

Välj fasthet

Välj fasthet

Välj zonindelning

Välj zonindelning

Välj bäddmadrass

Välj bäddmadrass

Hitta ditt täcke

Hitta ditt täcke

Hitta din kudde

Hitta din kudde