Sängguiden - Välja säng & bäddtillbehörVi hjälper dig att hitta rätt säng och bäddtillbehör


Att välja rätt säng och bäddtillbehör kan vara en svår uppgift när det finns många sängar och valmöjligheter.

Tag hjälp av vår sängguide för att hitta rätt till den perfekta sängen, madrassen, täcket och kudden.


Vad kostar egentligen en skön säng?

Priset styrs av vad sängen innehåller och vad som ingår i priset. Priset påverkas också av hur många lager den är uppbyggd av och kvalitén på de material som används i sängen. Våra sängar håller en hög standard redan från enklaste sängmodell och därför ger vi dig generösa garantier.

 

Hemleverans ingår inom respektive butiks närområde (om inget annat anges) när du köper en komplett säng hos oss på KungSängen. Har du köpt en motorsäng så ingår även montering vid leveransen. För dig som bor utanför närområdena kan vi ordna leverans till en förmånlig kostnad även till dig.

Läs våra frakt- och leveransvillkor >

Sov Gott-garanti ingår vid köp av madrasskydd och säng vid samma köptillfälle som din nya säng. Då får du möjlighet att byta fasthet på resåren om du inom 90 dagar skulle uppleva att det behövs. Gäller endast vid ett tillfälle sedan upphör garantin. Bäddmadrass, tillval och specialbeställda sängar innefattas ej av garantin.

Läs mer om våra garantier > 

Våra sängar finns både som enkelsängar och dubbelsängar, och många olika storlekar. Är du ute efter en lite mer ovanlig storlek kan vi även specialtillverka sängen efter dina behov, med undantag för våra ställbara sängar. Våra specialtillverkade sängar beställer du direkt i butik med hjälp av vår kunniga personal.

Till alla våra sängar > 

Sängsortiment hos oss på KungSängen består av tre olika sängtyper som har olika egenskaper.


Ramsängen

Resårmadrass med ribbor i botten som hålls ihop av en träram. Uppbyggd av en, två eller tre resårlager i samma madrass, ovanpå ligger en bäddmadrass. Ramsängen är enkel att sätta ben på eller lägga direkt i en sängstomme.

Ställ två ramsängar bredvid varandra och komplettera med en dubbel bäddmadrass så fungerar den utmärkt även som dubbelsäng. Fördelen med en ramsäng är att den är både komfortabel och prisvärd. 

Till våra ramsängar >

 

Kontinentalsängen

Uppbyggd i tre lager med två ramsängar underst och i mitten en fullbred resårmadrass som går att få i olika komfort på vardera sida av sängen, överst en bäddmadrass. Till kontinentalsängen rekommenderar vi lite lägre ben.

Investera i en extra bred kontinentalsäng så finns det plats även för småbarnen, hunden eller katten. Fördelen med kontinentalsängen är att du slipper skarven mellan madrasserna och att du får mycket vardagslyx för pengarna. 

Till våra kontinentalsängar >

Motorsängen

Ställbar resårsäng som med ett enkelt knapptryck går att justera efter behov och situation. Uppbyggd av en träram och en rörlig konstruktion med en resårmadrass ovanpå, överst en bäddmadrass.

Även denna sängtyp går att placera i en sängstomme, men vi rekommenderar ändå att sätta ben på den eftersom det blir stadigast. Snåla inte på bredden, satsa gärna på en lite bredare motorsäng så att det blir lättare att vända sig om i sängen. Fördelen med en motorsäng är att den är funktionell. 

Till våra motorsängar >

Våra sängar/madrasser finns i fastheterna; extramjuk, mjuk, medel, fast och extrafast. Vi har tagit fram en komfortguide som gör ditt val av fasthet lite lättare.

En grundregel är att du ska välja en fast madrass om du väger lite mer och en mjukare om du är lättare. Längden spelar också en viss roll eftersom vikten fördelar sig på en större yta på sängen. Lycka till!


Vill du ha möjligheten att byta fasthet på resåren om du skulle behöva det? Köp ett madrasskydd samtidigt som du köper säng så ingår 90 dagars Sov Gott-garanti.

Läs mer om vår Sov Gott-garanti >

Till våra sängar >


När har jag hittat rätt fasthet?

Sängen/madrassen bör vara så mjuk att höften och axlarna kan sjunka ned ordentligt i madrassen, men samtidigt så fast att ryggen hålls rak i den position du oftast sover i.

När du känner att du ligger i sängen, inte ovanpå och inte alltför djupt ned, då har du hittat rätt säng/fasthet för dig. Grattis!

Vi på KungSängen rekommenderar dig att besöka någon av våra sängbutiker för att prova komforten innan du bestämmer dig för vilken fasthet du vill ha.

Hitta din närmaste butik >

När du väljer bäddmadrass kan du med fördel unna dig lite extra komfort, eftersom det ändå är bäddmadrassen som ligger närmast din kropp. Satsa gärna på en ventilerande bäddmadrass som leder bort värme och fukt så att du kan sova svalt om natten.

I regel är våra bäddmadrasser uppbyggda med en skumkärna i mitten som är vadderad och svept med ett stretchtyg. För att du ska hitta en bäddmadrass som passar din plånbok har vi ett brett sortiment i olika prisnivå, kvalitet och komfort. Följ guiden och hitta den bäddmadrass som passar dig! 


Till våra bäddmadrasser >Komfortegenskaper 

 

STRETCHTYG

Luftigt och följsamt stretchtyg som är avgörande för att du ska få maximal kontakt med de tryckavlastande resårerna i din säng. Används som yttertyg på bäddmadrasser.

FORMEX

Vårt polyeterskum är speciellt framtaget efter vår höga kvalitetsstandard, vilket alltid ger dig följsam komfort med optimalt luftgenomsläpp och längsta hållbarhet. Används som kärna i bäddmadrasser.

TALALAYLATEX

Naturmaterial med ventilerande egenskaper som leder bort fukt och värme. Anpassar sig efter kroppens konturer och är både tryckavlastande och följsamt. Används som kärna i bäddmadrasser.

TAGEL / ULL / BOMULL

Naturmaterial som andas väl och ger dig ett svalt och behagligt sovklimat. Används som vaddering/fyllning i bäddmadrasser.

PIKERING

Cirkelsöm som går rakt igenom hela bäddmadrassen och håller kärna, vadd och tyg på plats.

QUILTNING

Söm som håller vadd och tyg på plats i bäddmadrassfodralet.

Tips! 

 

• Vänd bäddmadrassen varje gång du bäddar rent så håller den formen

• Använd madrasskydd för att hålla både bäddmadrassen och sängen fräsch

• Dammsug din bäddmadrass då och då

• Byt bäddmadrass vart 5:e till 8:e år

En bäddmadrass rekommenderas att bytas ut efter 5-8 år. Detta beror på att denna madrass som ligger närmast din kropp kan ge dig maximalt stöd & komfort i ungefär 8 år om du tar rätt hand om den (Heloise, 2003). Dessutom samlar bäddmadrasser på sig en hel del smuts och ohyra. Dammkvalster är vanlig ohyra som dyker upp i våra bäddmadrasser och kan både orsaka och förvärra kvalsterallergi och astma.

För att bäddmadrassen ska hålla sig i bra skick i ända upp till 8 år är det viktigt att ta hand om den genom att städa, tvätta och vända samt rotera bäddmadrassen.


Det här händer med din bäddmadrass

Efter 1 år har din bäddmadrass samlat på sig 745,615 stycken dammkvalster och efter tre år har du dessutom sovit på över 4 kg hudceller som lossnat från dig. När 8 år har gått så har bäddmadrassen fått i sig nästan 800 liter svett och efter 10 år har 14 kg hudflagor samlats i madrassen. (Consumer Affairs via Purewow, 2015)

Bäddmadrassens innehåll tyngs även ner och pressas ihop med tiden, vilket gör att maximalt stöd inte ges längre än runt 8-10 år.

Såhär tar du hand om din bäddmadrass (och håller livslängden)

  • Tvätta/byt ofta sängkläder och madrasskydd
   • Studier visar att kvalster då motverkas (Rao et al., 1975)
  • Rengör bäddmadrassen med dammsugare och bakpulver
   • Motverkar kvalster och smuts (Gustafsson, 2003)
   • Dammsug gärna varje månad med ett rent munstycke (Cleanipedia)
   • Strö över bakpulver, låt verka i 30 minuter och dammsug upp för att få bort lukt som sitter i madrassen (Cleanipedia)
   • Badda (gnugga inte) med en våt trasa på fläckar (Cleanipedia)
  • Bädda aldrig sängen om bäddmadrassen t.ex. tvättats och är fuktig
   • Det kan börja mögla av fuktigheten (Cleanipedia)
   • Kvalster trivs i fuktiga miljöer (Plácido et al., 2001)
  • Tvätta avtagbara fodral
  • Använd madrasskydd
   • Skyddar madrassen mot spill och smuts
  • Vänd och rotera bäddmadrassen
   • Kan göras en gång i månaden för att bäddmadrassen inte ska tappa formen
  • Lufta bäddmadrassen
   • Kvalster trivs inte i luftiga miljöer
   • Om du kan lufta madrassen ute så dödar solen effektivt bakterier (Cleanipedia)
  • Byt bäddmadrass så ofta som rekommenderas

När du väljer bäddmadrass

Tänk på att välja en bäddmadrass som passar både dina behov av komfort och din sovmiljö.

Vikten på bäddmadrassens kärna kan påverka bäddmadrassens livslängd. En kärna med högre vikt håller oftast längre än en med lägre vikt.

En fuktig sovmiljö trivs kvalster bra i, det är därför viktigt att bäddmadrassen har ett luftig material som andas väl. Sovmiljön påverkas även av rummets luftfuktighet och hur du tar hand om bäddmadrassen.


Referenser

Cleanipedia (u.å.). Så gör du för att tvätta bäddmadrassen. Unilever.
https://www.cleanipedia.com/se/tvatt-textilier/sa-gor-du-for-att-tvatta-baddmadrassen [2016-10-19]

Consumer Affairs (u.å.) via Purewow (2015). Everything That Happen to Your Mattress Over a 14-Year Old Period.
//www.purewow.com/home/The-Lifespan-of-Your-Mattress [2016-10-19]

Gustafsson, P., Lilja, G. & Lindfors, A. (Red.). (2003). Astma hos barn i förskole- och skolåldern. Mölndal: GlaxoSmithKline.

Heloise (2003, 22 augusti). The normal lifespan of a mattress. Peterborough Examiner, s. B.4.

Plácido, J. L., Coimbra, A., Delgado, J. L., Moreira Silva, J. P. & Vaz, M. (2001). Mites in mattresses. Allergy, 56(12), 1234.

Rao, V. R. M., Dean, B. V., Seaton, A. & Williams, D. A. (1975). A comparison of mite populations in mattress dust from hospital and from private houses in Cardiff, Wales. Clinical & Experimental Allergy, 5(2), 209-215.

 

Vilken kudde passar mig?

Kudden är minst lika viktig som sängen och kan vara avgörande för en god nattsömn. Vi hjälper dig att hitta rätt kudde för dig genom att utgå ifrån hur du ligger när du sover i din säng.

Till våra kuddar >

 

JAG SOVER PÅ SIDAN

 

Du som sover på sidan bör välja en kudde som ger nacke och axlar ordentligt stöd, så att din kropp kan återhämta sig.

JAG SOVER PÅ RYGG

 

Sover du på rygg eller skiftar sovposition är det viktigt att din nacke får rätt stöd under hela natten, så att du vaknar utvilad.

JAG SOVER PÅ MAGE

 

För dig som sover på mage är det viktigt att din nacke hålls rak i relation till din ryggrad, så att dina muskler slappnar av.

JAG BEHÖVER EXTRA STÖD

 

Behöver du extra mycket stöd och kanske till och med lider av nackbesvär har vi ergonomiska nackkuddar som är tryckavlastande och främjar blodcirkulation.


Komfortegenskaper


BOLLFIBER & HÅLFIBER

Följsamt och smidigt fibermaterial som används i våra kuddar och täcken. Luftigt, lättskött och kan lätt fluffas upp, dessutom är det allergivänligt.

MICROFIBER

Tunnare fibermaterial i finare kvalitet som används i vår Organic-kollektion. Eftersom den ger en luftig dunlik känsla brukar Microfiber även kallas "fiberdun".

ORGANISK BOMULL

Ekologiskt bomullsmaterial som används i vår Organic-kollektion. Bomullen odlas utan användning av kemiska bekämpnings- eller gödningsmedel.

TENCEL

Miljövänligt material som används i våra kuddar och täcken. Materialet ger dig en naturligt luftig känsla – andas och transporterar bort fukt.

CENSO-TEC

Skummaterial som används i våra ergonomiska kuddar. Anpassar sig efter din kroppsvärme och formar sig efter ditt huvud och din nacke.

TALALAYLATEX

Naturmaterial som används i vår ergonomiska nackkudde. Ventilerande egenskaper som leder bort fukt och värme samtidigt som materialet är både tryckavlastande och följsamt.

 

Vilket täcke passar mig?

Täcket kan förstöra en hel natts sömn om du inte har valt rätt. Vi hjälper dig att hitta rätt täcke för dig genom att utgå ifrån vilken temperatur du och ditt sovrum har.

Till våra täcken >

 

JAG ÄR OFTAST VARM

Välj ett täcke som har mindre fyllning så att du håller dig sval hela natten. Satsa på luftiga material som andas och transporterar bort fukt och värme. Svettas du mycket kan vi rekommendera ett sommartäcke som är extra tunt.

JAG VARKEN FRYSER ELLER ÄR SÄRSKILT VARM

Välj ett täcke som har lite mer fyllning så att du håller dig lagom varm på natten. Satsa på sköna material med riktigt bra ventilationsförmåga.

JAG ÄR OFTA FRUSEN

Välj ett täcke som har mycket fyllning så att du håller dig lagom varm om natten. Satsa på ett fluffigt täcke som är lättskött. Om du kan tänka dig att dela täcke med din sängpartner rekommenderar vi ett dubbeltäcke som är extra brett. Mysigt!

JAG VILL SOVA EKOLOGISKT

Välj ett täcke som innehåller ekologisk bomull så somnar du med gott samvete. Satsa på miljövänliga och organiska material som dessutom ger en naturligt luftig känsla.

Fjädring & tråd
Alla våra resårer tillverkas av noga utvald tråd som formats till en fjäder. Vi ställer höga krav på trådens rundhet och tjocklek – allt för att den ska hålla i många år framöver. Vi använder oss av värmebehandlade fjädrar som härdats vid rätt stigning och rätt antal varv. Dessa förspänns, med hög precision, till en förutbestämd höjd för att sedan användas i våra olika resårkombinationer.

Trä
Vi använder oss av långsamt växande furu eller gran från certifierad skog med uthålligt skogsbruk. KungSängen har högt ställda krav på kvistens storlek och position, dessutom är tjockleken på ramen optimerad för att få rätt balans mellan svikt och hållfasthet. Detta ger våra sängar dess långa garantier.

Vändex
En madrass som består av ett resårpaket som ligger inuti en "låda" av Formex™ och klätt med ett tygöverdrag. Denna typ av madrass ger hög stabilitet tack vare de förstärkta kanterna i Formex. Madrassen är vändbar och har en mjuk och en fast sida, vilket ger flexibilitet och hållbarhet.

Stretchtyg
Mjukt, luftigt och följsamt stretchtyg som är insytt i madrassens möbeltyg som en "spegel". Effekten blir att kontakten med madrassens resårer ökar och därför upplevs den mjukare. 

Bonellresår
Tätt sittande fjädrar som är förankrade i varandra, tack vare detta fördelar sig trycket över hela resårpaketet. Bonellresårer ger därför en stadig grund och används med fördel i botten av sängen.

Pocketresår
En fjäder som är placerad inuti en mjuk påse som i sin tur sitter ihop med påsen bredvid, på detta sätt påverkas inte fjädrarna av varandra. Pocketresårer placeras med fördel närmast kroppen för att ge följsamhet och tryckavlastning.

Duozon
Pocketresårer som är indelade i två zoner med olika fasthet, zonen vid axlarna är alltid mjuk medan den nedre zonen är valfri. Zonindelade pocketresårer ger en komfort som följer kroppens konturer med precision.

Autozon
Ett pocket-i-pocket-system där en mindre pocketfjäder har placerats inuti den traditionella pocketresåren, vilket ger en dubbelverkande effekt eftersom den inre pocketfjädern aktiveras först när trycket kräver det. Autozon ger en tryckavlastande komfort som passar i princip alla och används i vissa av våra Vändex-madrasser.

Formex
Polyeterskum som är speciellt framtaget efter KungSängens kvalitetsstandard, vilket ger en ergonomisk komfort med högt luftgenomsläpp samt långvarig hållbarhet. Vi använder mest 35-45kg/m3 i våra madrasser, vilket är ett mått på skummets densitet och därmed kvalitet.

Talalaylatex
Ren naturlatex som har en unik och öppen cellstruktur tack vare att luft tillförs i processen, detta ger ett skum som andas och leder bort både fukt och värme. Den ventilerande förmågan bidrar till en allergivänlig och därmed hälsosam sovmiljö. Talalaylatex är ett unikt material med tryckavlastande egenskaper. Detta mjuka och följsamma material anpassar sig automatiskt efter kroppens konturer medan dess stödjande förmåga avlastar och minskar spänningar. Används i vissa av våra bäddmadrasser, men kan även användas i såväl sängar som kuddar.

Tyger
Noga utvalda tyger i olika material av hög kvalitet. Slitstyrkan mäts i Martindale och våra tyger har minimikrav mellan 15.000-30.000 varv.

Bomull
Slitstarkt och tåligt naturmaterial som ger en sval känsla. Används i vår basserie med lakan och örngott samt flera säsongsbäddset.

Satin
Finkammad bomull med tätt vävda trådar som ger en len och sval känsla. Används i vår Exclusive-serie med bäddset, örngott och lakan.

Percale
Korsvävd bomull med extremt tunn tråd som ger en mjuk och följsam känsla. Används i flera av våra bäddset samt våra kuddskydd.

Syntetfiber
Lättskött polyestermaterial som tål att tvättas ofta, torkar snabbt och är allergivänligt. Till kuddar används bollfiber som ger ett mjukt stöd som är lätt att fluffa upp. Till täcken används hålfiber som ger en mjuk och luftig känsla.

Microfiber
Tunnare och finare polyestermaterial som ger en luftig och dunlik känsla. Används i såväl kuddar som täcken och kallas även "fiberdun".

Bambu
Allergivänligt material som ger dig en sval och silkeslen känsla tack vare dess fukttransporterande egenskaper. Materialet tillverkas av cellulosan från snabbväxande bambu till mjukaste fiber. Används i vissa av våra bäddset.

Dun
Dun ger en luftig känsla och transporterar bort fukt effektivt. Det värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Allt vårt dun kommer enbart från slaktade fåglar avsedda för matindustrin. KungSängen tillåter inte dun/fjäder som plockats från levande fåglar, eller som tvångsmatats.