Vanliga frågor
Vi på KungSängen vill att det ska vara enkelt och tryggt för dig att köpa säng. Kanske har du en del frågor innan eller efter du har köpt din säng hos oss. 


Få svar på hur du hittar fastheten och hur du monterar benen, bygeln eller gaveln.


Hur ser jag vilken fasthet min säng eller madrass har?
På sängbottnar står fastheten på undersidan av sängramen i form av en lapp på ribborna. På madrasser hittar du fastheten innanför dragkedjan, på fyllningen finns handskrivna bokstäver/siffror. Är det olika fastheter på varje sida står det olika på vänster och höger sida. Är sängen zonindelad så är det en mjukare komfort vid axlarna, denna är alltid placerad vid dragkedjan (huvudändan). 

Vad betyder de olika bokstäverna/siffrorna?
MJ = Mjuk  •  ME = Medel  •  FA = Fast  •  XFA = Extra Fast  •  Z = Zonindelad

Hur monterar jag benen på gaveln och sängen?

Gavlar   Ben, skruv och insexnyckel medföljer i gavelpaketet. Höjden anpassar du enkelt själv genom de färdigborrade hålen. Tänk på att L-benet ska peka utåt och att skruven fästes på baksidan av gaveln.

Ramsängar   Färdiggängade hål finns i de yttersta ribborna och du behöver bara skruva dit benen för hand. Tänk på att efterdra benen med jämna mellanrum.

Motorsängar   Färdiga hörnfästen finns och du fäster benen med bricka och mutter med hjälp av en skiftnyckel eller en 13-nyckel.

Vad menas med strömfrikoppling?
På våra ställbara sängar har du en dosa på sladden mellan handkontrollen och vägguttaget. På den dosan finns en knapp som du måste trycka in för att du ska kunna använda handkontrollen. Dosan ser alltså till så att ingen ström går från vägguttaget till din säng när du inte använder handkontrollen.

Få svar på vad garantierna omfattar och vad de innebär.


Hos oss på KungSängen tillverkas alla sängar för hand och kontrolleras noga. Sängarna håller en mycket hög och jämn kvalitet, detta gör att vi vågar lämna en av marknadens mest omfattande garantier. Allt för att du ska kunna sova tryggt om natten!

Vart hittar jag garantitiden på min säng?
När du köpte din säng fick du med ett garantibevis ihop med ditt kvitto, där hittar du garantitiden.

Vad innebär Sov Gott Garanti?
Om du köper och använder ett madrasskydd till din nya säng kan du prova den i 180 dagar. Under den tiden kan du få hjälp med att byta fasthet om du mot förmodan inte skulle vara nöjd. Detta gäller en gång, därefter upphör garantin.

Produkten motsvarar inte mina förväntningar och jag har ingen Sov Gott-garanti, vad gör jag?
Kontakta butiken där du köpt den, så hjälper vi dig.

Jag har tappat bort kvittot, gäller garantin?
Nej, garantin gäller endast vid uppvisande av originalkvitto.

Jag har köpt sängen i andra hand, gäller garantin?
Eftersom sängen är utprovad och anpassad efter den som köpte sängen från början så kan vi ej lämna garanti till efterföljande ägare av sängen.

Min säng har gått sönder, gäller garantin?
Garantin omfattar brott eller fabrikationsfel på sängens fjädrar och ramkonstruktion, övriga delar enligt konsumentköplagen. Garantin gäller dock inte om sängen har utsatts för åverkan, vårdslöshet, vanvård eller felaktigt användande. Inte heller om sängen har demonterats, modifierats eller reparerats av någon annan än KungSängen utsedd personal.

Jag har precis fått min säng och upptäckt en skada på sängen, vad gäller?
Synlig skada ska omgående anmälas skriftligen till chaufför eller butik där du köpt din säng. Skada som inte är synlig ska anmälas senast 8 dagar efter mottagandet. I annat fall gäller KungSängens garantiregler.

Få svar på hur du felsöker innan du kontaktar butiken.


I många fall kan det bara behövas några småjusteringar för att produkten ska fungera korrekt, t.ex att du behöver skruva åt benen. Innan vi kan avgöra om det är en reklamation eller inte så är det bra om du går igenom vår checklista. På så sätt är du mer förberedd när du kontaktar butiken.

SÄNGEN/MADRASSEN KNAKAR ELLER GNISSLAR – VAD ÄR FEL?
• Lokalisera gnisslet, varifrån kommer det ljud?

Ben/medar
• Kontrollera att benen eller medarna är ordentligt åtdragna. Dessa ska efterdras några veckor efter montering och därefter någon gång per år.
• Det är också bra att byta/sätta på möbeltassar då rörelser mellan ben/medar och vissa golvtyper kan bidra till att ljud uppstår.

Ramar
• Har du en sängstomme kan även den behöva efterdras. Kontrollera också att alla skruvar är ordentligt åtdragna.
• För att kunna kontrollera vad det är som ”gnisslar”, testa att lyfta ur sängen och prova när den ligger på golvet.

Vändexmadrasser
• När resåren går ihop kan det förekomma ljud. Detta kan bero på att fjädrarna ibland hakar ihop under transport. Tryck då lite extra på stället där det låter för att få fjädrarna att lossna från varandra.

Motorer
• Om din motorsäng inte fungerar, kontrollera propparna i din bostad samt att kontakten sitter ordentligt i vägguttaget och att handkontrollens sladd är ordentligt ansluten till motorn.
• Vissa sängar har flera motorer. Det kan förekomma att synkningssladden mellan dessa har åkt ut. Sätt tillbaka sladden och nollställ motorerna genom att sänka ned sängen tills båda motorerna slutar ”jobba”.
• Om sängen är mer än 2 år gammal ska man byta ut batteriet (9 volt) som sitter mellan vägguttaget och motorn under sängen.
• Det kan också vara så att damm ligger i de rörliga delarna under motorsängen och man behöver då eftersmörja med exempelvis silikonspray.

BÄDDMADRASSEN RÖR PÅ SIG, TYGET DRAR IHOP SIG – VARFÖR?
• Om bäddmadrassen glider av sängen när du ska ta dig i och ur den kan det bero på att sängen behöver lägre ben/medar. Du kan också prova att lägga ett glidskydd under bäddmadrassen så att den ligger bättre på plats, det finns att köpa i någon av våra butiker.

Passa på att vända bäddmadrassen upp och ned för att hålla bäddmadrassen jämn och följsam.

Få svar på när och hur du ska betala.


En säng är en viktig investering och vi vill att alla ska ha möjlighet att köpa en säng från KungSängen. Hos oss kan du därför välja att betala på flera olika sätt. 

Kan jag dela upp min betalning?
Ja, vårt samarbete med Resurs Bank ger dig möjlighet att finansiera ditt köp på ett tryggt och säkert sätt. Vi kan erbjuda flera olika betalningsalternativ beroende på om du vill dela upp din betalning på lite längre tid eller om du vill betala hela beloppet på en gång. Här kan du läsa mer om delbetalning.

Varför har ni kontantfria butiker?
Vi vill minimera risken för rånförsök och stölder samt bidra till en säkrare miljö för både vår butikspersonal och våra kunder.

Hur länge gäller ett presentkort?
3 år.

När ska jag senast betala min säng?
Vi ser helst att sängen är betald 5 dagar efter ordertillfället, dock senast 5 bankdagar före beräknad leverans.

Var betalar jag in restbeloppet?
Betalar gör du antingen i butik (kontant eller kort) eller via det plusgirokonto som är angivet på ditt kvitto.

Vad betyder AAA?
AAA är högsta kreditvärdighet och ges ut via Bisnodes kreditvärderingssystem.

Få svar på hur din säng levereras och när vi kontaktar dig.


Det ska vara enkelt och smidigt att skaffa säng, därför erbjuder vi dig fri hemleverans inom butikens närområde. Din säng levereras innanför din dörr utav KungSängens egna personal.

 

Kan jag få min säng hemkörd även om jag bor utanför närområdet?
Absolut, vi kan hjälpa till med transporten även utanför närområdet, dock tillkommer en avgift för detta. Kontakta din närmaste butik för pris.

Hur lång leveranstid är det på min säng?
Leveranstiden kan variera, så kontakta din butik för aktuell leveranstid. Normalt så levererar vi på KungSängen din säng inom 15 dagar. Vi reserverar oss för eventuella förseningar (t.ex. i semestertider).

När och hur får jag min leverans?
Leveransdatum hittar du på ditt kvitto. Chaufförerna ringer på morgonen för att meddela ungefärlig leveranstid. Sängen körs ut med KungSängens bilar.

Sängen är skadad vid leverans, vad ska jag göra?
Om möjligt dokumentera skadan och kontakta din butik omgående.

Kan jag få min säng levererad till en Ö eller utomlands?
Du kan få din säng levererad till en Ö mot en avgift, kontakta din butik för pris och mer information. När det gäller leveranser utomlands så kan vi på KungSängen leverera till överenskommen plats inom Sverige (till exempel hamnen i Stockholm eller Göteborg), sedan får du själv ombesörja transporten utanför Sveriges gränser.

Stämmer leveransdatumet på min order?
Om inget annat har meddelats så stämmer ditt leveransdatum. Om du vill ändra ditt leveransdatum så kontakta din butik.